Терапія стовбуровими клітинами в Туреччині

терапія стовбуровими клітинами 1
Написано William

Все, що потрібно знати про лікування стовбуровими клітинами в Туреччині! Яка середня ціна в Стамбулі? Наші поради для успішної терапії стовбуровими клітинами в Туреччині.

NaykrashchaKlinika.com надає інформацію про терапію стовбуровими клітинами в Туречині та допомагає забронювати операцію у кваліфікованих хірургів. Ця інформація надається виключно в інформаційних цілях і не призначена для заміни консультації медичного працівника.

Скільки коштує пересадка стовбурових клітин в Туреччині?

Середня вартість лікування стовбуровими клітинами в Туреччині в Стамбулі становить 5500 євро. Залежно від потреб, ціна може варіюватися від 2000 євро до 20000 євро.

ПроцедураЦіна Туреччина
Стовбурові клітини для лікування артриту5500 €
Стовбурові клітини для колін2000 €
Стовбурові клітини пупкового канатика5500 €
Стовбурові клітини від хвороби Паркінсона6500 €
Стовбурові клітини від раку5000 €
Стовбурові клітини при захворюваннях очей5500 €
Стовбурові клітини для пересадки волосся2400 €
Стовбурові клітини для лікування неврологічних захворювань6800 €
Стовбурові клітини для лікування шлункових захворювань4900 €
Стовбурові клітини при пневмологічних захворюваннях8300 €
Стовбурові клітини для репродукції3500 €
Стовбурові клітини при аутоімунних захворюваннях7200 €

Ви коли-небудь чули про стовбурові клітини? Це особливі клітини, які містяться в нашій крові або шкірі. Їх також можна знайти в кістковому мозку або пуповині. Вони також присутні на ембріональному етапі. І якщо ці клітини стали предметом так багато досліджень в останні роки, це тому, що вони мають суперсилу.

Вони мають здатність ставати тим, чим захочуть. Вони діляться і розмножуються. Але вони також здатні перетворюватися на будь-який тип клітин відповідно до потреб організму. Наприклад, перетворюватися на м’язові клітини, клітини шкіри або нейрони.

Завдяки цій здатності вони можуть допомогти відновити і замінити пошкоджені або старіючі клітини в нашому організмі. Уявіть собі медичний потенціал!

Терапія стовбуровими клітинами набирає обертів. І це тільки початок. Проводяться численні дослідження. У найближчому майбутньому в лікарнях і клініках Стамбула можна буде лікувати рак або хворобу Альцгеймера. У будь-якому випадку, на цю терапію стовбуровими клітинами покладають великі надії, і Туреччина знаходиться в авангарді інновацій у цій галузі.

Тож які захворювання вже отримують користь від цих клітинних методів лікування? І які захворювання можуть отримати вигоду в найближчому майбутньому?

Лікування очних захворювань стовбуровими клітинами в Туреччині

Як бачите, стовбурові клітини мають здатність до відновлення. Тому клітинна терапія ідеально підходить для всіх дегенеративних захворювань. Особливо це стосується певних очних захворювань, таких як

  • вікова дегенерація жовтої плями (ВДМ);
  • діабетична ретинопатія
  • глаукома
  • і рогівкова сліпота.

Ці захворювання вражають багатьох людей у всьому світі. Вони призводять до прогресуючої втрати зору.

ВМД та діабетична ретинопатія: регенерація сітківки за допомогою стовбурових клітин

ВМД та діабетична ретинопатія пошкоджують сітківку, мембрану, що вистилає задню частину ока.

У випадку ВМД саме клітини макули, центральної ділянки сітківки, поступово деградують після 50 років. Діабетична ретинопатія, з іншого боку, вражає дрібні кровоносні судини сітківки, які ослаблені надлишкомцукру в крові.

Для обох цих захворювань дослідники вивчають можливість трансплантації клітин сітківки, отриманих зі стовбурових клітин, щоб замінити дефектні клітини.

Ще один перспективний напрямок – ін’єкції факторів росту, що виділяються стовбуровими клітинами. Так, ці “материнські клітини” на додачу до всіх своїх сил виділяють власне “добриво” – фактор росту. Це добриво буде захищати і стимулювати вцілілі клітини сітківки. Щоб вони з часом змогли зцілити самі себе..

У турецьких лікарнях тривають клінічні випробування, щоб оцінити безпеку та ефективність цих підходів у пацієнтів з ВМД або діабетичною ретинопатією. Початкові результати обнадійливі. Але довгострокові переваги цих методів лікування ще потребують підтвердження.

Глаукома: лікування стовбуровими клітинами для профілактики та лікування

Глаукома характеризується дегенерацією зорового нерва, часто через надмірний тиск в оці. І тут стовбурові клітини можуть стати союзником офтальмологів, щоб зупинити прогресування хвороби.

Ідея полягає в трансплантації стовбурових клітин в око. Мета подвійна:

  • Знизити внутрішньоочнийтиск, допомагаючи регенерувати трабекулу;

Трабекула – це своєрідна губчаста тканина, яка регулює тиск всередині ока. Таким чином, лікування стовбуровими клітинами може запобігти дегенерації зорового нерва.

  • Захист і стимуляція регенерації пошкодженого зорового нерва.

Деякі стовбурові клітини мають нейропротекторні властивості, які можуть зберегти клітини зорового нерва. Додайте до цього ін’єкцію фактору росту, і надія можлива.

Насправді, результати на тваринах дуже багатообіцяючі. Але для підтвердження цих підходів все ще потрібні випробування на людях.

Рогівкова сліпота: перші успіхи реконструкції стовбуровими клітинами

Рогівка – це прозоре вікно в передній частині ока, необхідне для гарного зору. Багато захворювань можуть спричинити її помутніння, що призводить до сліпоти. Трансплантація рогівки наразі є єдиним виходом.

Але дослідники вивчають інший шлях: реконструкція прозорої рогівки за допомогою стовбурових клітин.

Вивчаються два варіанти:

  • Перший варіант – забір стовбурових клітин з краю рогівки пацієнта, культивування їх у лабораторії, а потім реімплантація для відтворення функціональної рогівки;
  • Другий варіант – перепрограмувати клітини шкіри або кісткового мозку в “суперклітини”, здатні регенерувати рогівку.

Дуже хороша новина полягає в тому, що це, здається, працює. Перші пацієнти повернули собі зір завдяки трансплантації стовбурових клітин рогівки в рамках клінічних досліджень. Але це ще не рутинне лікування.

У Туреччині, як і в інших країнах, фахівці знаходяться на передньому краї, пропонуючи ці інновації своїм міжнародним пацієнтам. Будьте в курсі всіх досягнень в цій галузі.

Обираючи Туреччину для лікування очей стовбуровими клітинами, ви отримаєте комплексне обслуговування, від операції до госпіталізації, включаючи анестезію і післяопераційний догляд. І все це у вузькоспеціалізованому, але доброзичливому середовищі.

Терапія стовбуровими клітинами в Туреччині: надія для неврологічних захворювань

Неврологічні захворювання вражають мільйони людей по всьому світу.
Хвороба Альцгеймера, Паркінсона, інсульт… ці захворювання вселяють страх у наші серця. Окрім жахливих симптомів, вони мають ще одну спільну рису. Всі вони спричинені дегенерацією або руйнуванням нервових клітин у головному або спинному мозку.

На жаль, наразі не існує лікування, яке б дозволило регенерувати втрачені нейрони. Наявні підходи зосереджені на полегшенні симптомів та сповільненні прогресування.

Саме тому терапія стовбуровими клітинами дає величезну надію.
Стовбурові клітини мають здатність нескінченно розмножуватися і спеціалізуватися на будь-якому типі клітин в організмі, включаючи нейрони. Ідея полягає в тому, щобвикористовувати ці клітини для заміни зруйнованих нейронів і відновлення пошкоджених нервових ланцюгів.

Хвороба Паркінсона: стовбурові клітини на допомогу дофамінергічним нейронам

Хвороба Паркінсона – це хронічне нейродегенеративне захворювання, що вражає головний мозок. Певні нейрони поступово зникають, зокрема ті, що виробляють дофамін.

Дофамін є “гормоном щастя” і відіграє важливу роль у контролі за рухом і пам’яттю. Його дефіцит призводить до відключення моторних симптомів, таких як тремор або ригідність. Але це також може призвести до розладів сну, болю, депресії і навіть деменції.

Дослідники намагаються трансплантувати “абсолютно нові” дофамінергічні нейрони, отримані зі стовбурових клітин, або вводити їхні відомі фактори росту, щоб захистити решту нейронів.

Перші клінічні випробування вже проводяться. Тож не втрачайте надії!

Хвороба Альцгеймера: стовбурові клітини – надія на пам’ять

Як і хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера є нейродегенеративним захворюванням. Вона викликає прогресуюче і незворотне погіршення роботи мозку.

Терапія стовбуровими клітинами, однак, дає надію на майбутні рішення. Ідея полягає в тому, щоб використовувати стовбурові клітини, здатні диференціюватися в нейрони, для заміни нервових клітин, зруйнованих хворобою. І таким чином регенерувати пошкоджені мозкові ланцюги.

Існує ще багато викликів, які необхідно подолати, наприклад, вибір джерела клітин і способу їх введення. Тим не менш, клітинна терапія дає величезну надію мільйонам пацієнтів з хворобою Альцгеймера в усьому світі. Якщо дослідження, які зараз проводяться, будуть успішними, це може дозволити зупинити або навіть повернути назад цю страшну хворобу, яка наразі є невиліковною.

Бічний аміотрофічний склероз (БАС)

Бічний аміотрофічний склероз (БАС), також відомий як хвороба Шарко, є нейродегенеративним захворюванням, яке специфічно вражає рухові нейрони. Ці нейрони відповідають не лише за наші довільні рухи, але й за ковтання та дихання. Їхнє прогресуюче зникнення призводить до м’язового паралічу, який може бути смертельним.

Дослідники працюють над трансплантацією нових рухових нейронів, отриманих з цих стовбурових клітин, або ін’єкцією стовбурових клітин, здатних виділяти захисні молекули для вцілілих нейронів. Проводяться дуже багатообіцяючі клінічні випробування, які мають на меті дати нове життя нервовим ланцюгам, пошкодженим БАС.

Інсульт та пошкодження мозку

Інсульти та ураження головного мозку, спричинені травмами, пухлинами або нейродегенеративними захворюваннями, можуть спричинити незворотні пошкодження мозку.

Зруйновані нейрони не відновлюються природним шляхом. Це призводить до інвалідизуючих неврологічних порушень.

Наразі лікування переважно спрямоване на реабілітацію пацієнтів, не маючи змоги відновити пошкоджені ділянки мозку. Але дослідники випробували різні підходи в доклінічних випробуваннях на тваринах:

  • Трансплантація нових нейронів, отриманих в лабораторії зі стовбурових клітин;
  • Ін’єкція стовбурових клітин для стимуляції утворення нейронів і кровоносних судин;
  • Введення факторів росту, що виділяються цими клітинами, для захисту нейронів, що вижили.

Результати дуже обнадійливі. Настільки, що було проведено ряд випробувань I/II фази на людях, які продемонстрували доцільність і безпеку підходу.

Травма спинного мозку та параліч: відновлення спинного мозку за допомогою терапії стовбуровими клітинами

Спинномозкова травма – це пошкодження спинного мозку. Вони можуть бути спричинені прямою травмою (аварія, падіння тощо) або захворюваннями, такими як пухлини чи інфекції. Пучок нервів, який передає сигнали між мозком і рештою тіла, розривається, що призводить до повного або часткового паралічу, залежно від ступеня пошкодження.

Терапія стовбуровими клітинами дає надію.

Тести на тваринних моделях показали відростання аксонів. Аксон – це продовження нейрона. “Кабель”, який передає інформацію. Ранні клінічні випробування поєднують стовбурові клітини та епідуральну стимуляцію. І пацієнти, які вже пройшли лікування, побачили поліпшення рухової функції.

Таким чином, регенеративна медицина з використанням стовбурових клітин дуже скоро зробить революцію в лікуванні травм спинного мозку, пропонуючи паралізованим пацієнтам надію на те, що одного дня вони знову зможуть ходити.

Хвороба Гантінгтона: клітинна терапія проти генетики

Хвороба Гантінгтона – рідкісне генетичне захворювання, яке спричиняє прогресуючу дегенерацію певних ділянок мозку, що контролюють рух.

Симптоми особливо недієздатні: мимовільні рухи, когнітивні та психіатричні розлади.

Дослідники вивчають можливість трансплантації нових нейронів замість зруйнованих, а також ін’єкції стовбурових клітин, що виділяють захисні фактори для нейронів. Генетично модифіковані стовбурові клітини можуть навіть доставляти терапевтичні білки.

Епілепсія: лікування резистентних форм?

Епілепсія характеризується повторюваними нападами, спричиненими аномальною електричною активністю мозку. На жаль, ця хвороба залишається важко виліковною у 30% пацієнтів. Терапія стовбуровими клітинами дає нову надію для цих резистентних до ліків форм.

Дослідники вивчають можливість трансплантації гальмівних нейронів, отриманих зі стовбурових клітин, для заміни зруйнованих. Таким чином вони сподіваються відновити баланс мозкової активності. Інший шлях – використання генетично модифікованих стовбурових клітин для доставки протиепілептичних молекул безпосередньо в мозок.

Також досліджується перепрограмування клітин мозку на функціональні нейрони.

Ці підходи вже показали багатообіцяючі результати на тваринах, що дає надію на нові терапевтичні можливості для пацієнтів, які страждають на рефрактерну епілепсію. До того, як ці революційні методи лікування стануть доступними для пацієнтів, залишається ще багато викликів.

Але Туреччина інвестує значні кошти в дослідження і розробку терапії стовбуровими клітинами. Уздовж Босфору з’явилися ультрасучасні клініки і лікарні, оснащені найсучаснішим технічним обладнанням та відомими фахівцями.

Проводяться численні клінічні випробування для оцінки їх ефективності при різних неврологічних захворюваннях. Попередні результати багатообіцяючі. Вирішальні досягнення ще попереду! Будьте в курсі подій..

Боротьба з раком: перспективні методи клітинної терапії в Туреччині

Рак, всі види раку, є справжнім лихом. І, незважаючи на важке лікування, яке вони отримують від лікарів, їм вдається чинити опір, а іноді навіть повертатися.

Дослідникам вдалося виділити невелику субпопуляцію клітин, які відіграють ключову роль у виникненні раку. А також у його прогресуванні та стійкості до лікування.

Ці клітини здатні до самооновлення. І диференціюватися в різні типи клітин. Звучить знайомо?

Ці клітини називаються раковими стовбуровими клітинами (ССК). Саме це робить їх такими небезпечними, адже вони здатні безперервно регенерувати пухлину.
Зіткнувшись з цим загарбником та його можливостями, вчені зараз випробовують кілька підходів до терапії стовбуровими клітинами, спрямованих безпосередньо на ці ССК.

Ось спрощене пояснення цих різних терапевтичних стратегій.

1 – Трансплантація генетично модифікованих стовбурових клітин

Дослідники генетично модифікують нормальні стовбурові клітини так, щоб вони виробляли речовини, токсичні для ракових клітин (гени суїциду). Потім вони вводять їх у пухлину, де вони цілеспрямовано атакують ракові клітини зсередини.

2 – Імунотерапія CAR-T-клітинами

Лікар бере у пацієнта білі кров’яні клітини. Він генетично модифікує їх так, щоб вони експресували штучний рецептор (CAR), який специфічно розпізнає маркери, присутні на поверхні CSC. Повторно введені пацієнту, ці CAR-T-клітини націлюються на CSC і знищують їх, як керовані ракети.

3 – Стовбурові клітини як переносники ліків

У цьому випадку ми використовуємо здатність стовбурових клітин мігрувати до пухлин. Вони навантажуються протираковими препаратами, як троянський кінь, щоб доставити їх безпосередньо в серце пухлини, де гніздяться CSC.

4 – Індукція диференціації CSC

Агенти, такі як ретиноєва кислота, використовуються для того, щоб примусити CSC диференціюватися в зрілі клітини. Це призводить до того, що вони втрачають свою силу. Після цього вони стають більш вразливими до звичайного лікування.

5 – Цілеспрямований вплив на сигнальні шляхи CSC

Ми цілеспрямовано блокуємо шляхи клітинної комунікації, які дозволяють CSC підтримувати свій недиференційований стан і самовідновлюватися. Відсікаючи ці сигнали, резервуар CSC поступово виснажується.

Захоплююче, чи не так? І, перш за все, так обнадійливо для медицини завтрашнього дня. Але наскільки далеко лікарі просунулися в цих методах лікування?

Для більшості “солідних” пухлин терапія стовбуровими клітинами знаходиться лише на експериментальній стадії. Вивчається кілька напрямків, в тому числі ті, які ми щойно розглянули для таких пухлин, як:

  • Рак молочної залози
  • Рак товстої кишки
  • Рак легенів
  • Рак простати
  • Рак шкіри

З іншого боку, трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин є добре відомим методом лікування в Туреччині для пацієнтів, які страждають на лейкемію, лімфому та інші види раку крові.

Трансплантація стовбурових клітин для лікування лейкемії

Лейкемія – це рак крові, для якого трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин вже є стандартним методом лікування після хіміотерапії в Туреччині та інших країнах. Термін “гемопоетичні” відноситься до процесу оновлення клітин крові.

Терапія передбачає введення високих доз хіміопрепаратів для знищення лейкозних клітин (які, таким чином, є клітинами крові). Радіотерапія також націлена на певні клітини кісткового мозку. Здорові стовбурові клітини потім вводяться повторно, або від пацієнта (аутотрансплантат), або від сумісного донора (алотрансплантат).

Нові стовбурові клітини дозволяють відновити клітини крові та функціональний кістковий мозок. А у випадку алотрансплантатів вони також забезпечують нову імунну систему, яка допомагає знищити залишкові ракові клітини.

Результати дуже обнадійливі. Ця терапія стовбуровими клітинами може викликати тривалі ремісії, і тисячі пацієнтів були успішно вилікувані.

Але трансплантація залишається громіздким і ризикованим методом лікування. Нові підходи, такі як оптимізація донорів, трансплантація гапло-ідентичної або пуповинної крові чи використання генетично модифікованих клітин, мають на меті покращити результати.

Проте, незважаючи на свої обмеження, трансплантація стовбурових клітин зробила революцію в прогнозуванні лейкемії. І залишається лікуванням вибору для форм з високим ризиком.

Дослідження продовжуються з метою підвищення його ефективності та переносимості.

Лімфоми і терапія стовбуровими клітинами: ефективні методи лікування в Туреччині

Лімфоми – це рак лімфатичної системи. Ці види раку порушують здатність організму боротися з інфекціями.

Як і у випадку з лейкемією, трансплантація стовбурових клітин використовується для лікування деяких лімфом, особливо у випадках рецидиву або невдачі інших методів лікування.

Після інтенсивної хіміотерапії, спрямованої на знищення ракових клітин, стовбурові клітини з кісткового мозку, попередньо зібрані та заморожені, вводять повторно, щоб відновити кістковий мозок. Ця терапія вимагає тривалої госпіталізації та тривалого спостереження.

Цей вид лікування стовбуровими клітинами в Туреччині пропонують великі університетські лікарні та приватні клініки. Туреччина є справді найкращим місцем для іноземних пацієнтів, які шукають трансплантацію кісткового мозку.

Стовбурові клітини – революція в естетичній медицині

У сфері естетичної медицини терапія стовбуровими клітинами являє собою справжню революцію. Завдяки своїм регенеративним властивостям вони відкривають двері для омолодження шкіри, корекції шрамів і лікування пігментних плям.

Омолодження шкіри, покращення текстури та лікування зморшок

Стовбуровіклітини відновлюють і омолоджують шкіру на клітинному рівні. Вони сприяють росту нових клітин шкіри, збільшують вироблення колагену і покращують еластичність шкіри. І це ще не все!

Результат – більш пружна, молода на вигляд шкіра, з меншою кількістю зморшок і тонких ліній.

Корекція шрамів завдяки лікуванню стовбуровими клітинами в Туреччині

Але, крім цих можливостей, стовбурові клітини також можуть ефективно лікувати шрами, особливо гіпертрофічні та келоїдні рубці. Ці запальні рубці пов’язані з надмірним виробленням колагену в процесі загоєння.

Вони виглядають як підняті, часто червоні, товсті нарости. Вони можуть свербіти.
У Туреччині, де ця операція є поширеною, терапія стовбуровими клітинами довела свою ефективність у зменшенні цих непривабливих шрамів.

Лікування пігментних плям за допомогою клітинної терапії в Туреччині

Пігментні плями також можна лікувати за допомогою стовбурових клітин. Стимулюючи оновлення клітин, ці методи лікування ефективно зменшують вікові пігментні плями. Шкіра виглядає більш рівною і сяючою.

Кілька турецьких клінік і лікарень вже пропонують ці революційні методи лікування, використовуючи передові технології, такі як ін’єкції жиру, збагаченого стовбуровими клітинами.

Результати очевидні: шкіра виглядає молодшою, пружною і сяючою, з помітним зменшенням зморшок, почервоніння і запалень. І ці ефекти є довготривалими. Справжнє джерело клітинної молодості!

Волосся: стовбурові клітини на допомогу вашому волоссю

У сфері волосся лікування стовбуровими клітинами є більш ніж перспективним у боротьбі з алопецією та облисінням, як у чоловіків, так і у жінок.

Набагато більше, ніж проста трансплантація волосся, ці методи лікування використовуютьрегенеративні властивості стовбурових клітин для стимуляції волосяних фолікулів і прискорення росту волосся.

Облисіння за чоловічим типом – лихо, від якого страждають 70% чоловіків


Облисіння за чоловічим типом вражає близько 70% чоловіків. Поступова втрата волосся зазвичай починається у віці від 30 до 40 років, а іноді ще в підлітковому віці, під впливом чоловічих гормонів і генетичних факторів.

Вона проявляється у вигляді порідіння волосся на скронях та/або маківці

Облисіння за жіночим типом: часто винен гормональний дисбаланс


Облисіння не обходить стороною і жінок. Воно зачіпає від 2 до 3% жінок і може початися у віці від 12 до 40 років. На відміну від більшості чоловіків, втрата волосся відбувається більш дифузно по всій шкірі голови. Тут також винні, як правило, гормональні та генетичні фактори.

Алопеція: раптова, оборотна втрата волосся


Алопеція характеризується раптовим, поширеним випадінням волосся по всій шкірі голови. Вона може бути спричинена стресом, втомою, дефіцитом заліза, певними ліками, хіміотерапією або променевою терапією.

На щастя, втрата волосся часто є оборотною, якщо усунути фактор, що її спричинив, на відміну від рубцевої алопеції, яка назавжди руйнує волосяні фолікули.

пересадка волосся до і після Стамбулу 1 1

Турецькі клініки – піонери в терапії волосся стовбуровими клітинами

Ми багато чуємо про Туреччину у зв’язку з імплантацією волосся. Але лікування облисіння – це набагато більше, ніж просто імплантати.

Туреччина – ідеальне місце, щоб скористатися перевагами лікування волосся стовбуровими клітинами. Досвід її медичних команд і найсучасніша інфраструктура не мають собі рівних у цій галузі.

Доступно кілька методів:

  • Мезотрансплантація волосся (метод Rigenera)

Це введення стовбурових клітин, витягнутих з волосяних фолікулів пацієнта, в шкіру голови, щоб реактивувати сплячі фолікули і стимулювати їхній ріст.

  • Ін’єкція концентрату стовбурових клітин адипоцитів

Ці клітини, витягнуті за допомогою ліпосакції, вивільняють фактори росту, які стимулюють волосяні фолікули.

  • Трансплантація фолікулярних стовбурових клітин, вирощених in vitro

Ця методика, яка все ще перебуває в стадії розробки, відкриває нові перспективи.

Густіше, якісніше волосся завдяки стовбуровим клітинам

Незалежно від застосованого методу, у більшості пацієнтів, які пройшли лікування протягом 2-6 місяців, було зупинено випадіння волосся і спостерігалося його прогресивне відростання.

Густота і товщина існуючого волосся покращуються, що призводить до більш повного і якісного волосся в цілому.

Лікування дуже добре переноситься.
Пані та панове, ви можете попрощатися з облисінням.

Кардіологія та стовбурові клітини: терапія для серця

У кардіології терапія стовбуровими клітинами відкриває нові перспективи для регенерації пошкодженого серцевого м’яза і поліпшення роботи серця. Багатообіцяючі клінічні випробування проводяться для цілого ряду захворювань.

Серцева недостатність: клітинна терапія для відновлення серця, що відмовляє

Серцева недостатність – це нездатність серця перекачувати достатню кількість крові для належного насичення організму киснем. Вона проявляється у вигляді втоми, задишки та іноді набряків.

Вона може бути гострою (раптовою) або хронічною (прогресуючою). Зараз проводяться випробування клітинної терапії з використанням стовбурових клітин кісткового мозку, жирової тканини або серцевих стовбурових клітин для регенерації серцевого м’яза, що відмовляє.

Інфаркт міокарда: відновлення серця за допомогою стовбурових клітин

Інфаркт міокарда – це наукова назва серцевого нападу.
Цей страшний напад викликаний руйнуванням частини серцевого м’яза через нестачу кисню, часто в результаті закупорки коронарної артерії.

У клінічних дослідженнях випробовується трансплантація стовбурових клітин (з кісткового мозку, серця або ембріональних стовбурових клітин) у пошкоджену ділянку для регенерації тканини серцевого м’яза і поліпшення його функції.

Стенокардія: стимулювання утворення нових судин

Стенокардія – це біль у грудях, спричинений нестачею кисню в серці. Зазвичай пов’язана зі звуженням коронарних артерій, вона може бути одним з попереджувальних сигналів перед серцевим нападом.

Саме тут на допомогу приходить клітинна терапія. Вона спрямована на стимуляцію утворення нових судин (ангіогенез) для покращення кровопостачання серцевого м’яза.

Кардіоміопатії: багатообіцяючий шлях стовбурових клітин

Кардіоміопатії – це захворювання серцевого м’яза. М’яз може стати надмірно розширеним, потовщеним або ригідним, що погіршує перекачування крові.

Ряд доклінічних і клінічних досліджень оцінили значення МСК (мезенхімальних стовбурових клітин ) при цій патології. МСК – це стовбурові клітини дорослої людини, які містяться в різних тканинах (кістковому мозку, жировій тканині тощо).

Вони зберегли пам’ять про своє ембріональне походження і чарівну здатність трансформуватися в кісткові, хрящові, м’язові або жирові клітини відповідно до потреб організму.

У випадку кардіоміопатій вони можуть регенерувати пошкоджений серцевий м’яз і покращувати симптоми та функцію шлуночків.

Легенева гіпертензія: багатообіцяюче випробування клітинної терапії

Легенева артеріальна гіпертензія (ЛАГ) – рідкісне і серйозне захворювання, що характеризується аномальним підвищенням тиску в легеневих артеріях. Це створює велике навантаження на серце, особливо на правий шлуночок, який перекачує кров до легень. Зрештою, це може призвести до серцевої недостатності.

Раннє дослідження з використанням стовбурових клітин показало обнадійливі результати у пацієнтів з ПАГ, з невеликим покращенням функції серця і легенів. Однак, перш за все, дослідження довело, що лікування добре переноситься, без короткострокових або довгострокових побічних ефектів або імунологічних реакцій.

Таким чином, клітинна терапія є джерелом великої надії на регенерацію серцевої тканини. Зараз проводяться численні клінічні випробування для оцінки різних типів стовбурових клітин. Якщо результати підтвердяться, ці підходи можуть зробити революцію в лікуванні цих серйозних захворювань, доповнивши існуючі методи лікування.

Терапія стовбуровими клітинами захворювань шлунково-кишкового тракту

Хронічні захворювання травної системи, такі як хронічні запальні захворювання кишечника (ХЗЗК), панкреатит і захворювання печінки, часто важко піддаються лікуванню.

Але терапія стовбуровими клітинами, зокрема мезенхімальними стовбуровими клітинами (МСК), дає надію на регенерацію тканин і модуляцію запалення.

Стовбурові клітини для лікування ЗЗК: Туреччина лідирує в цьому напрямку

Хвороба Крона та неспецифічний виразковий коліт – це хронічні запальні захворювання кишечника. Хвороба Крона може вражати весь травний тракт від рота до ануса, тоді як виразковий коліт обмежується товстою і прямою кишкою.

Але в обох випадках симптоми включають біль у животі, хронічну діарею (іноді криваву), втрату апетиту і ваги.

Мезенхімальні стовбурові клітини (МСК) допомагають зменшити запалення і відновити стінки кишечника. Місцеве застосування МСК також ефективне при лікуванні перианальних нориць при хворобі Крона.

Клінічні випробування цих методів лікування стовбуровими клітинами тривають, зокрема, в Туреччині, країні, яка є лідером у цій галузі.

Панкреатит: МСК для регенерації підшлункової залози

Панкреатит – це запалення підшлункової залози. Його часто викликають камені в жовчному міхурі або хронічний алкоголізм. Симптомами є інтенсивний біль у животі, нудота і блювота.

Терапія МСК розглядається для регенерації пошкодженої тканини підшлункової залози та модуляції запалення. Наразі проводяться клінічні випробування.

Цироз і стеатоз печінки: МСК для відновлення печінки

  • Неалкогольнажирова хвороба печ інки (НАЖХП) – це накопичення жиру в печінці. Вона не має нічого спільного з надмірним споживанням алкоголю. Скоріше, це пов’язано з ожирінням або діабетом, зокрема. Вона може прогресувати до стеатогепатиту (НАСГ) із запаленням і фіброзом, а потім до цирозу;
  • Фіброз печінки – це аномальне накопичення тканини, яка поступово замінює клітини печінки. Печінка стає все більш дисфункціональною;
  • Цироз– серйозне хронічне захворювання печінки. Це прогресуюча фаза фіброзу.

Тому антифіброзні, протизапальні та регенеративні властивості МСК вивчаються саме при цих патологіях. Випробування І та ІІ фази продемонстрували безпечність інфузій МСК у різних пацієнтів. А також покращення функції печінки.

Незалежно від того, чи це модуляція запалення, регенерація тканин або відновлення функції органів, терапія стовбуровими клітинами дає пацієнтам, які страждають на ці захворювання, надію на майбутнє. І Туреччина має всі наміри відігравати важливу роль у цих терапевтичних досягненнях.

Стовбурові клітини – нове дихання в галузі пневмології

Клітинну терапію з нетерпінням чекають і в галузі пульмонології. Але які хронічні захворювання легенів можуть отримати користь?

Муковісцидоз

Муковісцидоз – це генетичне захворювання, яке вражає переважно легені та травну систему. Воно характеризується густими, в’язкими виділеннями, які закупорюють дихальні та травні шляхи. Це призводить до рецидивуючих легеневих інфекцій, проблем з травленням, а у дітей – до затримки росту.

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ)

ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень) – це загальний термін, який охоплює ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень) та емфізему. Дихальні шляхи поступово стають непрохідними. Дихання стає утрудненим. Інші симптоми включають хронічний кашель, вироблення слизу та задишку.

Ідіопатичний легеневий фіброз

Ідіопатичний фіброз легень – це рідкісне захворювання, при якому в легенях з невідомих причин розвивається прогресуюче рубцювання. Як і у випадку з фіброзом печінки, легеням стає все важче нормально функціонувати. Пацієнти постійно відчувають задишку.

Ці захворювання мають багато спільного. І сучасні методи лікування переважно спрямовані на полегшення симптомів. Саме тому терапія стовбуровими клітинами покладає великі надії на регенерацію пошкодженої легеневої тканини.

Терапія стовбуровими клітинами при цих захворюваннях легень

Наразі вивчається кілька підходів:

  • Введення мезенхімальних стовбурових клітин, які мають протизапальні та регенеративні властивості. Вони можуть допомогти відновити пошкодження легень при ХОЗЛ, емфіземі та легеневому фіброзі. Ранні клінічні випробування показали обнадійливі результати.
  • Ендобронхіальне введення стовбурових клітин для лікування важкої форми емфіземи. Одне дослідження показало покращення дихальної функції та якості життя через 12 місяців.
  • Використання генетично модифікованих стовбурових клітин для доставки терапевтичних генів у легені хворих на муковісцидоз. Це все ще на експериментальній стадії.

Туреччина бере активну участь у дослідженнях у галузі терапії хронічних захворювань легень стовбуровими клітинами. Її спеціалізовані центри, зокрема в Стамбулі, беруть активну участь у міжнародних клінічних випробуваннях. Турецькі команди працюють, зокрема, над оптимізацією протоколів введення інгаляційних або ендобронхіальних МСК, що є перспективним підходом для таргетної терапії легень.

Терапія стовбуровими клітинами в Туреччині: подолання репродуктивних розладів

Репродуктивні розлади, як чоловічі, так і жіночі, мають великий вплив на якість життя і благополуччя пар. Але і тут терапія стовбуровими клітинами відкриває нові перспективи.

Рання менопауза: стовбурові клітини для перезапуску оваріального годинника

Рання менопауза – це коли менструації припиняються у віці до 40 років. Причиною цього є передчасне виснаження резерву ооцитів в яєчниках. Симптоми такі ж, як і при менопаузі (припливи, сухість піхви тощо), з додатковим ризиком безпліддя.

Але введення стовбурових клітин в яєчники може відновити цей оваріальний резерв. Обнадійливі дослідження повідомляють про відновлення менструацій і навіть спонтанну вагітність у деяких пацієнток. Тим більше це дає надію жінкам, які страждають на цю патологію.

Еректильна дисфункція: стовбурові клітини допоможуть виправити ситуацію

Еректильна дисфункція – це нездатність отримати або підтримувати ерекцію, достатню для задовільного статевого акту. Вона може мати психологічні, судинні, неврологічні або гормональні причини.

Ранні дослідження показали, що ін’єкції стовбурових клітин в статевий член можуть покращити еректильну функцію. Інноваційний підхід до лікування цього розладу, від якого страждає багато чоловіків.

Ендометріоз: стовбурові клітини допоможуть розгадати таємницю

Слизова оболонка матки називається слизовою оболонкою матки.
У жінок з ендометріозом ця оболонка аномально розвивається поза маткою, на яєчниках, маткових трубах або очеревині.

Це викликає тазовий біль, рясні та болісні менструації, а іноді й безпліддя. Причини цього захворювання досі невідомі. Але гіпотеза про стовбурові клітини ендометрію, розсіяні по всьому тілу, здається дуже послідовною.

У цьому випадку клітинна терапія могла б дозволити цілеспрямовано впливати на ці аномальні клітини. Захоплюючий спосіб розгадати таємниці цього захворювання.

Порушення менструального циклу: стовбурові клітини на допомогу менструації

Порушення менструального циклу включають нерегулярні, болючі, надто рясні або навіть відсутні місячні. Ці розлади можуть бути спричинені гормональним дисбалансом, аномаліями матки, ендометріозом тощо

Терапія стовбуровими клітинами може запропонувати нові можливості для регулювання циклів і полегшення симптомів. Зараз проводяться дослідження для розробки цих методів.

Кілька відомих клінік в Туреччині, такі як центр Fertility Crete MAP і NBScience, вже пропонують лікування стовбуровими клітинами безпліддя і еректильної дисфункції. Вони дають нову надію мільйонам людей, які страждають від цих розладів.

Імунна система: рішення для аутоімунних захворювань і трансплантацій?

Імунна система – це наш щит, який захищає нас від зовнішньої агресії. На жаль, у деяких випадках вона помилково починає атакувати здорові тканини нашого організму. Це так звані аутоімунні захворювання. Які ж вони бувають?

Розсіяний склероз

При розсіяному склерозі імунні клітини руйнують мієлінову оболонку, яка оточує нервові волокна в головному та спинному мозку, викликаючи рухові, сенсорні та когнітивні проблеми.

Вовчак

Системний червоний вовчак (СЧВ) – це аутоімунне захворювання, яке вражає шкіру, суглоби, а іноді навіть нирки, серце або легені.
Симптоми СЧВ сильно відрізняються у різних людей, найпоширенішими з них є сильна втома, біль у суглобах, шкірні висипання та головний біль.

Ревматоїдний артрит

При ревматоїдному артриті імунна система поступово руйнує хрящі. Це спричиняє хронічне запалення суглобів, що супроводжується сильним болем і деформацією, переважно в кистях, зап’ястях і стопах.

Алергія

Так, алергія – це теж неадаптивна імунна реакція. Але вони не є аутоімунними захворюваннями в строгому сенсі цього слова. Цього разу атаки спрямовані проти зазвичай нешкідливих зовнішніх речовин (алергенів), таких як пилок, пилові кліщі, певні продукти харчування тощо. Вони проявляються через респіраторні, шкірні або травні симптоми.

Стовбурові клітини пропонують цікаві рішення для цих імунних розладів.

Терапія стовбуровими клітинами для перезавантаження імунної системи

Ми вже торкалися теми трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин для лікування лейкемії. У випадку аутоімунних захворювань лікарі застосовують їх при певних важких формах розсіяного склерозу, вовчаку або поліартриту, щоб “перезавантажити” імунну систему після хіміотерапії.

Цей радикальний підхід усуває самореактивні імунні клітини і створює нову, толерантну імунну систему.
Результати вражають, з тривалими ремісіями і навіть вилікуванням.

Різні стовбурові клітини для лікування аутоімунних захворювань

Мезенхімальні стовбурові клітини (МСК) становлять великий інтерес у лікуванні цих захворювань. Вони можуть регулювати надмірні імунні реакції та сприяти регенерації пошкоджених тканин. Зараз проводяться клінічні випробування для оцінки їх ефективності при розсіяному склерозі, вовчаку та ревматоїдному артриті, і перші результати обнадійливі. МСК також можуть представляти інтерес для лікування важких форм алергії.

Трансплантація органів і тканин: стовбурові клітини змінюють правила гри

У сфері трансплантації стовбурові клітини відкривають нові багатообіцяючі перспективи:

  • Збільшити кількість органів, доступних для трансплантації:

1) Завдяки можливості “вирощувати” нові функціональні органи в лабораторії з власних стовбурових клітин пацієнта (тканинна біоінженерія). Це могло б зменшити нинішню нестачу донорських органів.
2) Відновленняпошкоджених органів, які раніше вважалися такими, що не підлягають пересадці, за допомогою регенеративної клітинної терапії.

  • Покращення приживлюваності та функції трансплантатів після трансплантації:

1) Лікуючи пошкодження, спричинені під час вилучення та збереження органу, завдяки регенеративним властивостям стовбурових клітин.
2) Сприяння кращій інтеграції трансплантата та його реваскуляризації за рахунок секреції факторів росту стовбуровими клітинами.

  • Зменшення відторгнення трансплантата та потреби в імунодепресантах

Відторгнення трансплантата працює за тим же принципом, що й аутоімунні захворювання, які ми щойно розглянули. Імунна система не розпізнає чужорідне тіло і атакує його.
Кілька клінічних досліджень вже показали обнадійливі результати, зокрема, ін’єкції МСК для запобігання відторгненню трансплантатів нирок, печінки або серця.

  • Лікування посттрансплантаційних ускладнень, таких як фіброз або стеноз

Таким чином, клітинні методи лікування здатні здійснити революцію в галузі трансплантології, вирішуючи проблеми нестачі органів, їх відторгнення та посттрансплантаційних ускладнень.

Яке майбутнє чекає на терапію стовбуровими клітинами в Туреччині?

Починається нова ера в медицині. Захоплююче! Ми знаходимося на переломному етапі… Фундаментальні дослідження стовбурових клітин починають втілюватися в конкретні клінічні застосування.

Випробування множаться. Результати накопичуються. І докази ефективності зростають. Ми перебуваємо в процесі переходу від медицини лікування до медицини регенерації, здатної зцілювати там, де ми могли лише полегшити.

І в цій гонці в майбутнє Туреччина має фору. Завдяки своїй передовій медичній інфраструктурі та командам висококваліфікованих дослідників і клініцистів, вона вже є провідною країною для інноваційного клітинного лікування.

Пацієнти з усього світу приїжджають до Туреччини для лікування стовбуровими клітинами в таких різних областях, як неврологія, кардіологія та естетична медицина.

Якість обслуговування, досвід команд і конкурентоспроможні ціни приваблюють чоловіків і жінок, які шукають найсучасніші методи лікування.

У той час як багато країн, особливо в Європі, все ще намагаються впровадити клітинні методи лікування у свою клінічну практику, стримувані обмежувальними нормами, Туреччина є лідером і прикладом для наслідування.

Скористайтеся БЕЗКОШТОВНОЮ оцінкою!

За запитом та
без жодних зобов’язань з вашого боку.

100% безкоштовна консультація. Ми аналізуємо вашу ситуацію, ваші потреби та очікування. І оцінюємо бюджет, необхідний для : Переліт + готель + таксі + лікування.

Ви завжди зберігаєте повний контроль над процесом. Повний душевний спокій.

Про автора

William

Мене звати Вільям Ройєр, я медичний письменник, який має досвід написання складних наукових текстів. Я спеціалізуюся на імунології та гематології. Я знаходжу велике натхнення у тісній співпраці з різними медичними працівниками, включаючи лікарів, медсестер та адвокатів пацієнтів. Я також публікую огляди.

‍👩‍⚕ ОТРИМАТИ ЦІНУ ➡️