Часті запитання про ЕКЗ

часті запитання п'ять 1
Написано Laurence

Оскільки ЕКЗ є найпоширенішою допоміжною репродуктивною технологією у світі для пар, які намагаються завести дитину, не дивно, що про неї виникає багато-багато запитань!

Ми підібрали ТОП питань, які ми отримуємо:

  • Що таке ЕКЗ і як воно працює?
  • Чи болюча процедура ЕКЗ?
  • Скільки часу потрібно, щоб завагітніти за допомогою ЕКЗ?

1. Що таке ЕКЗ і як воно працює?

Екстракорпоральне запліднення – найефективніший і найпоширеніший метод лікування безпліддя у світі.

ЕКЗ – це послідовність процедур, що передбачає запліднення яйцеклітини поза організмом жінки в спеціалізованій лабораторії. Його часто проводять після того, як інші методи спроб завагітніти виявилися невдалими.

Для початку зазвичай призначають препарати для стимуляції розвитку яйцеклітини. Навіть якщо у жінки немає проблем з овуляцією, препарати допомагають виробити більше однієї яйцеклітини, що підвищує ймовірність настання вагітності. Зазвичай з яєчників забирають від 10 до 20 яйцеклітин за допомогою маленької голки. Здорові, зрілі яйцеклітини змішують зі спеціальним середовищем і сперматозоїдами в спеціалізованій лабораторії для запліднення яйцеклітин. В середньому, близько двох третин зібраних яйцеклітин є достатньо зрілими для запліднення.

Існує два способи запліднення яйцеклітини:

  • Звичайна інсемінація, коли яйцеклітину і сперматозоїд поміщають у скляну чашку Петрі, а потім інкубують.
  • Інший варіант – інтрацитоплазматична ін’єкція сперматозоїдів (ІКСІ), коли сперматозоїди вводяться в яйцеклітину за допомогою голки і складного операційного мікроскопа. ІКСІ використовується приблизно в 70% випадків, коли запліднення є менш імовірним через такі фактори, як низька якість сперми або попередні невдалі спроби ЕКЗ.

Команда ЕКЗ (лікарі та ембріологи) вирішує, який підхід використовувати, виходячи з численних факторів, що стосуються пари, яка проходить ЕКЗ. Обидва методи мають приблизно однаковий відсоток успіху.

Після того, як ембріони розвинулися, їх досліджує і оцінює фахівець з ембріонів. Для перенесення відбирається ембріон найвищої якості; інші ембріони хорошої якості можуть бути заморожені для подальшого використання. Перенесення ембріонів зазвичай відбувається через 5 або 6 днів після отримання яйцеклітини, але іноді раніше, на другий або третій день. Зазвичай в матку переносять один ембріон, щоб уникнути багатоплідної вагітності, яка несе більший ризик ускладнень для дітей і матерів. Сподіваємося, що протягом одного-двох днів ембріон вилупиться та імплантується в слизову оболонку матки, де продовжить розвиватися у плід.

Приблизно через 12 днів після перенесення ембріона буде проведено тест на вагітність, і якщо вагітність підтвердиться, ви будете проходити подальші аналізи крові і, можливо, ультразвукове сканування, щоб підтвердити життєздатність і визначити, чи є багатоплідна вагітність. Якщо на 9-10 тижні вагітність протікає нормально, вас знову направлять до вашого акушера!

Щоб дізнатися більше про весь процес, будь ласка, прочитайте нашу статтю: Як відбувається ЕКЗ, крок за кроком?

2. Чи болюча процедура ЕКЗ?

Ні.

У процесі ЕКЗ є кілька етапів, які можуть викликати невеликий дискомфорт, як описано нижче. Дуже рідко пацієнти відчувають більше, ніж незначний біль.

Більшість препаратів для лікування безпліддя вводяться ін’єкційно. У наш час використовуються зручні в застосуванні технології, такі як шприц-ручка, що є покращенням у порівнянні з тими, що застосовувалися кілька років тому

Вилучення яйцеклітин – це хірургічна процедура, яка передбачає видалення яйцеклітин з яєчників. Використовується маленька голка, яка проходить через верхню частину піхви в один яєчник, а потім в інший. Анестезіолог буде уважно стежити за вашим внутрішньовенним знеболенням, і ви не повинні відчувати болю або дискомфорту протягом менш ніж 30-хвилинного процесу.

У день процедури ви можете відчути легкі спазми, які зазвичай зникають на наступний день. Ви можете відчувати відчуття наповненості та/або тиску через розширення яєчників внаслідок оваріальної стимуляції, яке може тривати протягом декількох тижнів.

Для перенесення ембріона в матку використовується м’який, гнучкий, тонкий катетер. Ультразвукове дослідження черевної порожнини гарантує, що кінчик катетера розмістить ембріон у найкращому місці для імплантації. Біль і дискомфорт виникають рідко, а відчуття від процедури порівнюють з вагінальним мазком.

3. Скільки часу потрібно, щоб завагітніти за допомогою ЕКЗ?

Цикл ЕКЗ триває близько двох місяців. Жінки до 35 років завагітніють і народять дитину після першого забору яйцеклітин ЕКЗ і подальшого перенесення ембріонів приблизно в половині випадків.

Жінки, які не завагітніли після першого циклу ЕКЗ, все ще мають дуже хороші шанси завагітніти під час другого і третього циклів ЕКЗ і навіть більше. На вашу здатність завагітніти і народити здорову дитину за допомогою ЕКЗ впливає багато факторів. Ваш лікар зазвичай може сказати вам, чому ви не можете завагітніти, і пояснити ваші шанси на народження дитини за допомогою ЕКЗ.

Вік – це фактор, який найбільше впливає на успішність ЕКЗ. Середній відсоток народжень за допомогою ЕКЗ в залежності від віку становить :

  • 10% для жінок у віці до 35 років
  • 3% для жінок у віці від 35 до 37 років
  • 1% для жінок у віці від 38 до 40 років
  • 7% для жінок у віці від 40 до 42 років
  • 10% для жінок старше 42 років

На додаток до цієї статистики, важливо відзначити, що кумулятивний показник успішності народження живої дитини зростає з додатковими циклами ЕКЗ для всіх жінок. Однак для жінок старшого віку цей показник залишається нижчим. Крім того, Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) нещодавно помітили, що відсоток успішних ЕКЗ для кожної вікової категорії за останні роки збільшився, оскільки методика і досвід покращилися,

Ви також можете дізнатися в будь-якій клініці репродуктивної медицини, який відсоток успішних ЕКЗ. Пам’ятайте, що відсоток успіху залежить від особливостей пацієнтів та індивідуального підходу до лікування, тому це не єдиний фактор, який слід враховувати при виборі клініки репродуктивної медицини.

Багато пар зазнають невдачі з першого разу, і продовження циклів ЕКЗ часто пов’язане з купівлею окремого циклу лікування кожного разу, коли він не спрацьовує. Хоча більшість пацієнтів вирішують фінансувати своє лікування по одному циклу за раз, вибір багатоциклового плану пропонує більше шансів на успіх ЕКЗ і меншу вартість за цикл.

Скористайтеся БЕЗКОШТОВНОЮ оцінкою!

За запитом та
без жодних зобов’язань з вашого боку.

100% безкоштовна консультація. Ми аналізуємо вашу ситуацію, ваші потреби та очікування. І оцінюємо бюджет, необхідний для : Переліт + готель + таксі + лікування.

Ви завжди зберігаєте повний контроль над процесом. Повний душевний спокій.

Про автора

Laurence

Мене звати Лоуренс Танг. Я медичний письменник з науковими знаннями в кількох галузях. Нещодавно я писав про такі терапевтичні напрямки, як ревматологія та гіперхолестеринемія. Я також маю досвід у геноміці, епігенетиці, молекулярній біології та біохімії. Я допомагаю цьому сайту публікувати якісні статті про медичний туризм.

‍👩‍⚕ ОТРИМАТИ ЦІНУ ➡️