Як відбувається ЕКЗ? існує 8 етапів!

вагітна 193839_640 1 1
Написано Laurence

Слова “екстракорпоральне запліднення” (ЕКЗ) змушують вас здригнутися? Що ж, тут немає чого боятися, адже ЕКЗ існує вже 40 років і зараз широко використовується у всьому світі, щоб допомогти з’явитися на світ здоровим дітям.

Медичні втручання та технології зараз часто використовуються у всіх видах медичних процедур, і ЕКЗ – це лише одна з них, яка може сприяти щасливому результату.

ЕКЗ дослівно означає “запліднення у склянці”, за винятком того, що сьогодні воно відбувається вже не у склянці, а у пластиковій посудині. Процес передбачає запліднення яйцеклітини сперматозоїдом в інкубаторі поза організмом, а потім перенесення найкращого ембріона в матку жінки. Весь процес, аж до етапу перенесення ембріона, зазвичай займає три-чотири тижні.

Якщо після первинної консультації (обстеження та діагностики) ваш лікар визначить, що ЕКЗ є найкращим рішенням для вас, то нижче ви знайдете 8 етапів лікування методом ЕКЗ:

  • Етап 1: Початок лікування
  • Крок 2: Стимуляція яєчників
  • Етап 3: Початок ін’єкції
  • Етап 4: Забір яйцеклітин та сперматозоїдів
  • Етап 5: Запліднення (інсемінація) та розвиток ембріона
  • Етап 6: Перенесення ембріонів
  • Етап 7: Лютеїнова фаза
  • Етап 8: Тест на вагітність

Ось покрокова інформація:

Етап 1: Початок лікування

Під час регулярного менструального циклу гормони гіпофіза – лютеїнізуючий гормон (ЛГ) і фолікулостимулюючий гормон (ФСГ) – працюють разом, щоб виростити і випустити яйцеклітину з наповненого рідиною фолікула в яєчнику. Хоча щомісяця починає рости багато фолікулів, лише один з них стає достатньо зрілим для овуляції. Овуляція (вихід яйцеклітини з яєчника) викликається підвищенням рівня ЛГ приблизно за два тижні до початку менструації.

З іншого боку, під час циклу ЕКЗ в Іспанії бажано, щоб кілька яйцеклітин дозріли одночасно завдяки ін’єкціям ФСГ, з тригерною ін’єкцією, яка дається для дозрівання яйцеклітин, що розвиваються перед вилученням. Звідси необхідність “пригнічення гіпофіза”.

Існують різні форми лікування ЕКЗ: з гіпофізарною супресією до початку стимуляції (іноді її називають “тривалою низхідною регуляцією”) і з гіпофізарною супресією після початку стимуляції (іноді її називають “антагоністичним циклом”).

Ваш лікуючий фахівець вибере тип циклу, який найкраще відповідає вашим індивідуальним потребам.

Ваш репродуктолог надасть вам детальну інформацію про ваш конкретний цикл лікування, включаючи терміни та ліки. Він також покаже вам, як робити щоденні ін’єкції ФСГ, і надасть інструкції щодо будь-яких інших препаратів, які можуть знадобитися вам під час циклу лікування.

Крок 2: Стимуляція яєчників

Цей етап включає в себе стимуляцію яєчників за допомогою ліків, які стимулюють ріст фолікулів, що містять яйцеклітини. Ця стимуляція досягається щоденними ін’єкціями ФСГ протягом 9-14 днів. Доза ФСГ, що використовується, трохи вища, ніж та, що виробляється жінкою природним шляхом – в надії на стимуляцію росту декількох фолікулів.

Реакція яєчників контролюється за допомогою ультразвукового сканування і регулярних аналізів крові. Більшість жінок вчаться самостійно робити ін’єкції, або їхній партнер може допомогти їм, зменшивши кількість візитів до клініки.

Етап 3: Запуск ін’єкції

Етап стимуляції яєчників закінчується, коли ультразвукове сканування показує, що кількість і розмір фолікулів адекватні. Після цього ін’єкції ФСГ та агоніста/антагоніста ГнРГ (гіпофізарного супресора) припиняються. Після того, як ваш репродуктолог підтвердить час проведення процедури, він повідомить вам точний час введення індукційної ін’єкції. Це ін’єкція хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ), яка сприяє остаточному дозріванню яйцеклітини та її відділенню від стінки фолікула.

Яйцеклітина забирається на другий ранок після останньої ін’єкції (через 34-36 годин). Час ін’єкції тригера має вирішальне значення, тому обов’язково занотуйте його в інструкції.

Етап 4: Забір яйцеклітин і сперматозоїдів

Потім ваш фахівець під легким наркозом приступить до вилучення або “збору” яйцеклітин. Це передбачає проходження зонда під ультразвуковим контролем, до якого приєднана тонка голка, через піхвовий канал і в кожен фолікул яєчника. Рідина, що міститься у фолікулі, потім забирається в пробірку і досліджується під мікроскопом на наявність яйцеклітин.

Ця процедура займає від 20 до 30 хвилин, залежно від кількості фолікулів, що розвинулися. Після того, як яйцеклітини будуть отримані, ви відпочинете протягом години перед тим, як піти додому. Міський центр репродукції рекомендує пацієнтам взяти вихідний на роботі та уникати важких фізичних навантажень.

У день забору яйцеклітин вашого партнера попросять здати зразок сперми. Чоловічі туалети доступні в кожній клініці Міського центру репродукції. Якщо у вас і вашого партнера є якісь побоювання щодо збору зразка, будь ласка, обговоріть їх з персоналом до початку вашого циклу. Зразок можна зробити вдома і принести його в клініку, або заморозити один зі зразків сперми вашого партнера про запас.

Крок 5: Запліднення (інсемінація) та розвиток ембріона

Зразок сперми промивають і концентрують, а потім додають до яйцеклітин приблизно через чотири години після збору. Сперму та яйцеклітини поміщають в інкубатор на ніч, а наступного дня яйцеклітини досліджують на наявність ознак запліднення. Як правило, 60-70% яйцеклітин запліднюються, якщо зразок сперми виглядає нормальним.

Ембріолог зв’яжеться з вами, щоб обговорити результати запліднення та будь-які питання, які у вас можуть виникнути. Запліднені яйцеклітини зберігаються в інкубаторі протягом наступних 48 годин.

Якщо якість сперми низька (кількість, морфологія або рухливість сперматозоїдів), лікар може запропонувати інтрацитоплазматичну ін’єкцію сперматозоїдів (ІКСІ) як частину лікування. ІКСІ – це спеціалізована форма лікування чоловічого безпліддя, яка передбачає введення одного сперматозоїда безпосередньо в одну зрілу яйцеклітину.

Етап 6: Перенесення ембріонів

Перенесення ембріонів відбувається через два-п’ять днів після отримання яйцеклітини. Ембріон, обраний для перенесення, вводиться в тонкий пластиковий катетер (гнучку трубку), який проходить через шийку матки в матку і обережно вивільняється. Сам процес займає всього кілька хвилин і, як правило, безболісний.

Як правило, переноситься тільки один ембріон, або два у виняткових випадках – це залежить від вашої особистої ситуації та якості ембріона.

Після перенесення деякі з ембріонів, що залишилися, можуть бути придатні для вітрифікації (швидкого заморожування), і ця опція доступна всім пацієнтам, які проходять лікування ЕКЗ в Туреччині або Іспанії, або навіть на Кіпрі для PGD ЕКЗ.

Заморожені ембріони можна використовувати в наступних циклах, якщо перший був невдалим. Для того, щоб бути замороженими, ембріони не повинні мати ознак аномального/повільного розвитку або фрагментації (клітинного розпаду).

Етап 7: Лютеїнова фаза

Лютеїнова фаза – це двотижневий період між перенесенням ембріонів і тестом на вагітність. У цей час важливо піклуватися про себе і підтримувати своє здоров’я та самопочуття. Вам буде рекомендовано обмежити будь-яку напружену діяльність протягом 24 годин після перенесення.

Препарати прогестерону, які ви почнете приймати після вилучення яйцеклітин, іноді можуть викликати втому, нудоту, судоми і здуття живота. Ви можете прийняти знеболювальне, якщо відчуваєте дискомфорт. Якщо вас турбують будь-які симптоми, зверніться до свого репродуктивного центру і поговоріть з координатором репродуктивного здоров’я.

Вагінальна кровотеча може виникнути до проведення тесту на вагітність, але це не завжди означає, що лікування не дало результату. Ви повинні продовжувати приймати ліки, поки не почнеться повноцінна менструація та/або поки ви і ваш фахівець не отримаєте результати аналізу крові.

Крок 8: Тест на вагітність

Тест на вагітність слід зробити приблизно через 14 днів після перенесення ембріона. Ваша медсестра зателефонує вам з результатами і повідомить про наступні кроки на шляху до пологів.

Ми розуміємо, що період між перенесенням ембріона і тестом на вагітність може бути емоційним і тривожним. Ми розуміємо, що це може бути складний час, і закликаємо вас звернутися до клініки за допомогою, якщо ви не можете впоратися зі стресом очікування. Доступ до професійного консультування також є частиною вашого лікування ЕКЗ.

Скористайтеся БЕЗКОШТОВНОЮ оцінкою!

За запитом та
без жодних зобов’язань з вашого боку.

100% безкоштовна консультація. Ми аналізуємо вашу ситуацію, ваші потреби та очікування. І оцінюємо бюджет, необхідний для : Переліт + готель + таксі + лікування.

Ви завжди зберігаєте повний контроль над процесом. Повний душевний спокій.

Про автора

Laurence

Мене звати Лоуренс Танг. Я медичний письменник з науковими знаннями в кількох галузях. Нещодавно я писав про такі терапевтичні напрямки, як ревматологія та гіперхолестеринемія. Я також маю досвід у геноміці, епігенетиці, молекулярній біології та біохімії. Я допомагаю цьому сайту публікувати якісні статті про медичний туризм.

‍👩‍⚕ ОТРИМАТИ ЦІНУ ➡️